Imádom az orchideát...az elmúlt időkig egyszer sem maradtak meg (nem is voltam értük oda), de ahogy megszerettem őket, kezdtek megszeretni nálunk. Mostanra olyan 10 cseréppel lehet, különböző fajtájúak, és szerencsére már nálam is egyre több virágzik újra. E a csodaszép legalább 2 hónapja ilyen, a virág maga 8-10 cm átmérőjű:)
A családban szerencsére nem nagy szokás a locsolkodás, most, hogy Márk 7 éves, ők azért elmennek 2-3 helyre, de hozzánk nem jön senki, valahogy így alakult az évek folyamán, legnagyobb örömömre. Így kényszerítve sem voltam, hogy őrületes rumlit csináljak a főzés-sütés körül. Nos, ennek megfelelően mindent jól el is toltam. Kezdtem egy általam eddig nem ismert fonott kalács recepttel. Mindez pénteken este 10 órakor jutott eszembe, 0 óra 40-kor el is készült:) A négyes fonás (most készült ezzel először) nagyon szép lett, azonban a kalácsnak semmi íze. Mit lehet tenni, lesz belőle kalács felfújt. Volt itthon egy szilvabefőtt, Ottis recepje szerint el is készült, így szerencsére sikerült belőle kihozni valami ehetőt.
Még előtte készült Rákóczi túrós is. Én úgy szeretem, ha van rajta rendesen töltelék, így egy kisebb tepsit választottam hozzá, igen, de nem számoltam azzal, hogy a tészta is vastagabb. A tészta persze nem sült át rendesen, a töltelék alig akart átsülni, az íze azonban jó lett.
A következő merénylet egy mákvirág kalács lett volna, ha ismét nem este 9-kor jött volna az ihlet és utána néztem volna, hogy hogyan is kell formázni. Mivel nem mertem nagyon vágni, így kis vágások kerültek a tetejére, kevés lett töltelék is.
Saját receptem szerint:
60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 3,5 l tej, 2 evőkanál olaj, 10 dkg vaj, csipet só
Ebből a szokásos módon kelt tésztát gyúrtam, duplájára kelesztettem és kinyújtottam. A tésztát megkentem olvasztott vajjal, megszórtam cukrozott mákkal, majd meglocsoltam még olvasztott vajjal. Feltekertem a két végét összedolgoztam koszorúvá. A tetejét egész tojással kentem le, 200 fokos sütőben kb. 30 percig sült. Legközelebb szebb lesz ;)
2011. április 25., hétfő
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2011. április 25., hétfő
Imádom az orchideát...az elmúlt időkig egyszer sem maradtak meg (nem is voltam értük oda), de ahogy megszerettem őket, kezdtek megszeretni nálunk. Mostanra olyan 10 cseréppel lehet, különböző fajtájúak, és szerencsére már nálam is egyre több virágzik újra. E a csodaszép legalább 2 hónapja ilyen, a virág maga 8-10 cm átmérőjű:)
A családban szerencsére nem nagy szokás a locsolkodás, most, hogy Márk 7 éves, ők azért elmennek 2-3 helyre, de hozzánk nem jön senki, valahogy így alakult az évek folyamán, legnagyobb örömömre. Így kényszerítve sem voltam, hogy őrületes rumlit csináljak a főzés-sütés körül. Nos, ennek megfelelően mindent jól el is toltam. Kezdtem egy általam eddig nem ismert fonott kalács recepttel. Mindez pénteken este 10 órakor jutott eszembe, 0 óra 40-kor el is készült:) A négyes fonás (most készült ezzel először) nagyon szép lett, azonban a kalácsnak semmi íze. Mit lehet tenni, lesz belőle kalács felfújt. Volt itthon egy szilvabefőtt, Ottis recepje szerint el is készült, így szerencsére sikerült belőle kihozni valami ehetőt.
Még előtte készült Rákóczi túrós is. Én úgy szeretem, ha van rajta rendesen töltelék, így egy kisebb tepsit választottam hozzá, igen, de nem számoltam azzal, hogy a tészta is vastagabb. A tészta persze nem sült át rendesen, a töltelék alig akart átsülni, az íze azonban jó lett.
A következő merénylet egy mákvirág kalács lett volna, ha ismét nem este 9-kor jött volna az ihlet és utána néztem volna, hogy hogyan is kell formázni. Mivel nem mertem nagyon vágni, így kis vágások kerültek a tetejére, kevés lett töltelék is.
Saját receptem szerint:
60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 3,5 l tej, 2 evőkanál olaj, 10 dkg vaj, csipet só
Ebből a szokásos módon kelt tésztát gyúrtam, duplájára kelesztettem és kinyújtottam. A tésztát megkentem olvasztott vajjal, megszórtam cukrozott mákkal, majd meglocsoltam még olvasztott vajjal. Feltekertem a két végét összedolgoztam koszorúvá. A tetejét egész tojással kentem le, 200 fokos sütőben kb. 30 percig sült. Legközelebb szebb lesz ;)
A családban szerencsére nem nagy szokás a locsolkodás, most, hogy Márk 7 éves, ők azért elmennek 2-3 helyre, de hozzánk nem jön senki, valahogy így alakult az évek folyamán, legnagyobb örömömre. Így kényszerítve sem voltam, hogy őrületes rumlit csináljak a főzés-sütés körül. Nos, ennek megfelelően mindent jól el is toltam. Kezdtem egy általam eddig nem ismert fonott kalács recepttel. Mindez pénteken este 10 órakor jutott eszembe, 0 óra 40-kor el is készült:) A négyes fonás (most készült ezzel először) nagyon szép lett, azonban a kalácsnak semmi íze. Mit lehet tenni, lesz belőle kalács felfújt. Volt itthon egy szilvabefőtt, Ottis recepje szerint el is készült, így szerencsére sikerült belőle kihozni valami ehetőt.
Még előtte készült Rákóczi túrós is. Én úgy szeretem, ha van rajta rendesen töltelék, így egy kisebb tepsit választottam hozzá, igen, de nem számoltam azzal, hogy a tészta is vastagabb. A tészta persze nem sült át rendesen, a töltelék alig akart átsülni, az íze azonban jó lett.
A következő merénylet egy mákvirág kalács lett volna, ha ismét nem este 9-kor jött volna az ihlet és utána néztem volna, hogy hogyan is kell formázni. Mivel nem mertem nagyon vágni, így kis vágások kerültek a tetejére, kevés lett töltelék is.
Saját receptem szerint:
60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 3,5 l tej, 2 evőkanál olaj, 10 dkg vaj, csipet só
Ebből a szokásos módon kelt tésztát gyúrtam, duplájára kelesztettem és kinyújtottam. A tésztát megkentem olvasztott vajjal, megszórtam cukrozott mákkal, majd meglocsoltam még olvasztott vajjal. Feltekertem a két végét összedolgoztam koszorúvá. A tetejét egész tojással kentem le, 200 fokos sütőben kb. 30 percig sült. Legközelebb szebb lesz ;)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése