Nem először készül már nálunk
Limara lilahagymás pogácsája. Nagyon szeretjük:)
Én még két szelet nagyon vékonyra és apróra szeletelt házisonkát is ki sütök, majd kiszedem a zsírból a sonkadarabokat és ebben a serpenyőben pörgetem meg a lilahagymát. És együtt teszem őket a tésztára. A recept teljesen
Limaráé, kiegészítés (amit aláhúztam) tőlem.
A recept:
1 kg liszt, 50 dkg margarin (vagy vaj), 2 ek. só, 2 tojás, 1 dl tej, 1 nagy doboz tejföl, csipet cukor, 5 dkg élesztő
7 dkg vaj, 3-4 fej lilahagyma (és a házisonka, vagy bacon)
A tejet meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam 10 percig pihenni. A vajat elmorzsoltam a liszttel, majd belekevertem a sót. Közepébe egy mélyadést készítettem, ide tettem a tejfölt, a tojásokat és a kissé felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrtam. Fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem két órára.
A 7 dkg vajat felolvasztottam, majd a sonkát zsírjára sütöttem, kiszedtem lecsepegtettem. A fél karikára vágott lilahagymát lassú tűzön pirosra sütöttem benne. Langyosra hűtöttem.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, majd a hagyma háromnegyedével megkentem.
Ezután hajtogattam. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtottam, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor kentem a tésztára.
Mindkét oldalról behajtottam a tésztát a közepéig, majd kettéhajtottam. Hűvös helyen hagytam pihenni legalább fél-egy órán át.
Ujjnyi vastagra nyújtottam, majd a legkisebb pogácsa szaggatómmal kiszaggattam.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket és hagytam megint 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 200 fokra.
Végül lekentem tojással, vigyázva, hogy az oldalára ne csorogjon le. Kb. 10-12 perc alatt készre sütöttem.
3 nagy tepsi lett belőle.
Nálunk ilyen lett (ez csak egy tepsi)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése